Igor Marić

Dr Igor Marić, arhitekta, bavi se naučnim radom, planiranjem, projektovanjem, edukacijom, publikovanjem. Rođen je u Beogradu 1950. godine gdje završava Arhitektonski fakultet, redovne i doktorske studije i na kome je i odbranio doktorsku disertaciju. U toku karijere bio je rukovodilac niza urbanističkih planova i autor većeg broja izvedenih objekata. Pored praktičnog rada objavio je veliki broj teoretskih radova i tri knjige.

Pored profesionalne djelatnosti aktivan je u strukovnim udruženjima arhitekata, urbanista i inžinjera. Predsjednik je Saveza inžinjera i tehničara Srbije i potpredsjednik je Udruženja arhitekata Srbije. Redovni je član Akademije inženjerskih nauka Srbije, a bio je i direktor Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Dobitnik je nagrada na nizu urbanističko-arhitektonskih konkursa i strukovnih priznanja iz oblasti urbanizma i arhitekture, kao i nagrada Udruženja urbanista Srbije “Emilijan Joksimović” za životno djelo.

Pored raznorodnih interesovanja u oblastima kojima se bavi, posebno se posvetio radu na izučavanju bioklimatske arhitekture i odnosa vernakularne i savremene arhitekture Srbije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s