Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values

Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values

ponedjeljak 04.06.2018. Kulturni centar Banski dvor

Nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe, nagrada Europa Nostra je najviše evropsko priznanje u oblasti kulturnog naslijeđa. Pokrenula ju je Evropska komisija 2002. godine. Nagrada promoviše najbolje postupke u očuvanju kulturnog naslijeđa, konzervacije, istraživanja, menadžmenta, volonterizma, obrazovanja i komunikacije. Na taj način se pridonosi većem javnom priznanju kulturnog naslijeđa kao strateškog resursa evropske privrede i društva. Nagradom Europa Nostra ojačan je sektor zaštite kulturnog naslijeđa u Evropi, ističući najbolje postupke, podstičući prekogranične razmjene znanja te povezujući različite učesnike u šire mreže kontakata.  Pored dobrobiti za nagrađene: veću (inter)nacionalnu prepoznatljivost, poboljšanje mogućnosti finansiranja te povećanje broja posjetilaca, podiže se svijest javnosti o našem zajedničkom kulturnom naslijeđu, istovremeno ističući istinski evropski identitet.

Europa Nostra je panevropsko udruženje organizacija civilnog društva koje djeluju na području kulturnog naslijeđa, a podržava je i široka mreža javnih institucija, privatnih preduzeća i pojedinaca. Djelujući u više od 40 zemalja Evrope, organizacija je glas civilnoga društva posvećen očuvanju i promovisanju evropskog kulturnog i prirodnog naslijeđa. Organizacija Europa Nostra osnovana je 1963. godine, a danas je prepoznata kao najvažnija mreža organizacija posvećenih očuvanju naslijeđa u Evropi.

Paviljon princa Miloša, Bukovička banja, Aranđelovac, Srbija. photo by Europa Nostra
St. Wenceslas Rotunda, Prag, Češka Republika. photo by Europa Nostra

 

Dobitnike nagrade Europa Nostra za 2018. godinu možete pogledati na linku, a izabrani broj nagrađenih projekata moći ćete pogledati u sklopu izložbe od 04.06. u Kulturnom cenru Banski dvor. Još fotografija Europaa Nostra na linku.